Η νέα μέθοδος για να κόψει κανείς το τσιγάρο
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει σχέση ανάμεσα στη λαχτάρα για τσιγάρο και στα επίπεδα του ενζύμου CYP2A6 που βοηθάει στον μεταβολισμό της νικοτίνης. Όσο γρηγορότερα μεταβολίζεται η εθιστική ουσία, τόσο πιο γρήγορα ο καπνιστής θέλει να ανάψει ξανά τσιγάρο.
Επιστήμονες σε ΗΠΑ και Καναδά χρησιμοποίησαν την ταχύτητα λειτουργίας του CYP2A6 για να διαπιστώσουν αν τα επιθέματα νικοτίνης ή ένα υποκατάστατο, η βαρενικλίνη (Champix), ήταν πιο αποτελεσματικό. Οι καπνιστές που μεταβολίζουν γρήγορα τη νικοτίνη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα αν χρησιμοποιήσουν βαρενικλίνη παρά αν χρησιμοποιήσουν επιθέματα νικοτίνης. Επίσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθούν να μην καπνίζουν έξι μήνες αργότερα. Αντιθέτως, αυτοί που μεταβολίζουν αργά τη νικοτίνη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα επιθέματα με την ίδια επιτυχία και χωρίς τις παρενέργειες της βαρενικλίνης.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.246 καπνιστές που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα, χωρισμένους σε δύο ομάδες με βάση την ταχύτητα μεταβολισμού της νικοτίνης. Με τυχαίο τρόπο χορηγήθηκε σε κάθε καπνιστή μια θεραπεία διάρκειας 11 εβδομάδων, που είτε περιελάμβανε επίθεμα νικοτίνης συν ένα ψευδοφάρμακο ή βαρενικλίνη σε ένα κενό ουσίας επίθεμα ή ψευδοφάρμακο και κενό επίθεμα. Στη μελέτη, ωστόσο, δεν συμπεριλήφθηκε το ηλεκτρονικό τσιγάρο που, σύμφωνα με κάποιους, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διακοπής του καπνίσματος. Τα συμπεράσματα των ερευνητών αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός απλού αιματολογικού τεστ για τον μεταβολισμό της νικοτίνης, έτσι ώστε οι ειδικοί να μπορούν να συμβουλεύσουν κατάλληλα τον καπνιστή.
Οπως λέει η Κάριν Λέρμαν, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, το 65% των καπνιστών που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα το ξαναρχίζει μέσα σε μία εβδομάδα. Η εξεύρεση της καταλληλότερης θεραπείας με βάση την ταχύτητα μεταβολισμού της νικοτίνης μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη κλινική στρατηγική και να βοηθήσει τον καπνιστή να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι 6 εκατ. θάνατοι σε όλο τον κόσμο οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των καπνιστών υπερβαίνουν τα 169 δισ. ευρώ.
www.patrasevents.gr