Η Ελλάδα δεύτερη στην ΕΕ σε θανάτους από ναρκωτικά
Θλιβερές για τη χώρα μας διαπιστώσεις στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης της Τοξικομανίας
Τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ρυθμό αύξησης θανάτων εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών ουσιών κατέχει η Ελλάδα και την πρώτη η Ιρλανδία. Η χώρα μας βρίσκεται επίσης στη δεύτερη θέση μετά την Πορτογαλία στη χρήση ηρωίνης από τοξικομανείς και στην πρώτη σε ό,τι αφορά τη μόλυνση αυτών από τον ιό της ηπατίτιδας Β ενώ εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά εξάπλωσης της ηπατίτιδας C μεταξύ των τοξικομανών (μολονότι κατέχει τη 10η θέση, εν τούτοις το ποσοστό μόλυνσης υπερβαίνει το 60%!). Θετική ωστόσο είναι η διαπίστωση ότι τα ποσοστά εξάπλωσης του AIDS στους έλληνες τοξικομανείς παραμένουν χαμηλά (0,6%-3,2%).
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την Ετήσια Εκθεση 1999 σχετικά με την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας με αφορμή την αυριανή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών.
Η υψηλότερη χρήση ναρκωτικών ουσιών παρατηρείται
στην Ιταλία, στο Λουξεμβούργο (περίπου 8 χρήστες ανά 1.000 κατοίκους) και στη Βρετανία (7 χρήστες ανά 1.000 κατοίκους). Χαμηλότερη φαίνεται ότι είναι η χρήση στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία και στη Σουηδία. Η πλέον διαδεδομένη παράνομη ουσία σε όλες τις χώρες είναι η κάνναβη, αναφέρει η Εκθεση. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν δοκιμάσει κάνναβη. Η χρήση της τουλάχιστον μία φορά κυμαίνεται στους ενηλίκους από 10% (στη Φινλανδία) ως 20%-30% (στη Δανία, στην Ισπανία και στη Βρετανία). Τα ποσοστά είναι υψηλότερα στους νεαρούς ενηλίκους (16%-17% στη Φινλανδία και στη Σουηδία και 35%-40% στη Δανία, στην Ισπανία και στη Βρετανία). Χρήση αμφεταμινών, που είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη ουσία, αναφέρει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά το 1%-4% των ενηλίκων και το 1%-5% των νεαρών ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εκσταση» έχουν δοκιμάσει ευρωπαίοι ενήλικοι σε ποσοστό 0,5%-3% και οι νεαροί ενήλικοι σε ποσοστό 1%-5%. Στη Βρετανία τα ποσοστά τόσο για τις αμφεταμίνες όσο και για την «έκσταση» είναι σημαντικά υψηλότερα.
Κοκαΐνη έχουν δοκιμάσει οι ευρωπαίοι ενήλικοι σε ποσοστό 1%-3% και οι νεαροί σε ποσοστό 1%-5%. Στην Ισπανία και στη Γαλλία τα ποσοστά για την κοκαΐνη είναι υψηλότερα απ’ ό,τι για τις αμφεταμίνες. Πρόσφατη χρήση κάνναβης (κατά το προηγούμενο έτος) αναφέρει το 1%-9% των ευρωπαίων ενηλίκων και το 2%-20% των νεαρών (6%-10% στις περισσότερες χώρες).
Διαδεδομένη η χρήση κάνναβης στους μαθητές
Η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στους μαθητές όλων των χωρών της Ευρώπης, πλην της Ελλάδας και της Σουηδίας, όπου τα παιδιά πειραματίζονται συχνότερα με διαλύτες (βενζίνη, μπογιές, βερνίκι, μπλάνκο κ.ά.).
Χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά έχει κάνει το 5% (στη Πορτογαλία και στη Φινλανδία) ως το 40% (στην Ιρλανδία και στη Βρετανία) των νέων ως 16 ετών. Οι διαλύτες στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέχουν τη δεύτερη θέση στους νέους ηλικίας 15-16 ετών και τα ποσοστά χρήσης κυμαίνονται στο 3%-4% (στη φλαμανδική κοινότητα του Βελγίου, στην Ισπανία και στο Λουξεμβούργο).
Χρήση αμφεταμινών αναφέρει το 1%-13% των νεαρών ηλικίας 15-16 ετών (2%-8% στις περισσότερες περιπτώσεις), χρήση «έκστασης» το 1%-9%, LSD και παραισθησιογόνων το 1%-10% (2%-5% στις περισσότερες περιπτώσεις). Κοκαΐνη έχει δοκιμάσει το 1%-3% των μαθητών και ηρωίνη κάτω από το 1%, αν και το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 2% στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στη Βρετανία.
«Γενικά η ανοδική τάση της χρήσης κάνναβης από τον νεαρό πληθυσμό» επισημαίνεται στην Ετήσια Εκθεση «συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια, όπως και της χρήσης αμφεταμινών και “έκστασης”, αν και σε μικρότερο βαθμό. Ωστόσο η χρήση κάνναβης από νέους στη Φινλανδία και στη Βρετανία σταθεροποιήθηκε ή μειώθηκε».
www.tovima.gr