Γεμάτοι ναρκωτικά οι υπόνομοι της Αθήνας
Θα περίμενε κανείς το συμπέρασμα αυτό να είναι αποτέλεσμα συστηματικής επιστημονικής έρευνας. Στην πραγματικότητα, είναι έτσι. Μόνο που το ερευνητικό πεδίο εκπλήσσει. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση των λυμάτων στους αθηναϊκούς υπονόμους!
Η αναδυόμενη επιστήμη της ανάλυσης λυμάτων… καταδύεται στο ζόφο των υπονόμων εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους, μέσω των οποίων αποκαλύπτονται οι συνήθειες των κατοίκων των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Ανάμεσα σε αυτές και η χρήση ναρκωτικών.
Υπό μελέτη τίθενται οι 50 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και τα συμπεράσματα από την ανάλυση των λυμάτων τους, δημοσιοποιούνται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η πρωτεύουσα της Βρετανίας είναι η πόλη όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ποσοτήτων κοκαΐνης.
Το Λονδίνο, περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στα απόβλητα του νερού, ενώ, το ποσοστό εξασθενεί μετά από την Κυριακή, όταν δηλαδή και ο πληθυσμός των χρηστών επανέρχεται σταδιακά στο ρυθμό της καθημερινότητας και η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινά.
Τα ποσοστά της κοκαΐνης ήταν υψηλότερα στο Λονδίνο συγκριτικά με το Άμστερνταμ. Ειδικότερα, περίπου 737mg αναλογούν σε κάθε 1000 άτομα στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, σε αντίθεση με τα 716mg που υπολογίζονται για την πόλη της Ολλανδίας.
Στη λίστα, έπεται η Αμβέρσα με ποσότητα χρήσης τα 632mg.
Η Βρετανία, όπως παρουσιάζεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας, διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης κοκαΐνης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων στην Ευρώπη. Περίπου ένας στους 24 ανθρώπους μεταξύ 15 και 34 στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται ότι κάνει χρήση του ναρκωτικού τους τελευταίους 12 μήνες. Το ποσοστό 4,2% στη χώρα, ήταν υψηλότερο από τη δεύτερη στην κατάταξη Ισπανία με 3,3% των νέων που έκαναν χρήση κοκαΐνης τον περασμένο χρόνο και υπερδιπλάσιο του γενικού ποσοστού της Ευρώπης (1,9%).
Στα έγκατα της Αθήνας
Τι έδειξε η επεξεργασία στα λύματα της Αθήνας; Στην έκθεση συμπεραίνεται ότι η κάνναβη είναι η ουσία που εντοπίστηκε να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά και πως γενικά όλες οι ουσίες παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι αμφεταμίνες σημείωσαν πτώση των ποσοστών τους στις μελέτες των λυμάτων κατά το Σ/Κ, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Αναλυτικότερα:
KOKAΪNH: Μέσος όρος: 80, 1 mg/1000 άτομα
Eβδομάδα: 67, 4 mg/ 1000 άτομα
Σαββατοκύριακο: 89,5 mg/1000 άτομα
ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ: Μέσος όρος: 16,8 mg/1000 άτομα
Eβδομάδα: 20, 2 mg/ 1000 άτομα
Σαββατοκύριακο: 14,3 mg/1000 άτομα
ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ: Μέσος όρος: 5,3 mg/1000 άτομα
Eβδομάδα: 4, 9 mg/ 1000 άτομα
Σαββατοκύριακο: 5,6 mg/1000 άτομα
ΚΑΝΝΑΒΗ: Μέσος όρος: 67,5 mg/1000 άτομα
Eβδομάδα: 53, 3 mg/ 1000 άτομα
Σαββατοκύριακο: 78,1 mg/1000 άτομα
www.penna.gr