Διαδίκτυο και εθισμός
Τι είναι η ντοπαμίνη;
Νέες μελέτες δείχνουν ότι η ντοπαμίνη ρυθμίζει το κίνητρο για να ενεργήσει ο εγκέφαλος. Πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός όταν οι άνθρωποι αναμένουν μια ανταμοιβή , και έτσι δημιουργείται η επιθυμία της επίλυσης ενός προβλήματος όχι τόσο για τη λύση του όσο για την προσπάθεια να φτάσουμε σε αυτό. Πχ η συγκίνηση που νιώθει κάποιος όταν προετοιμάζεται να πάει για ψάρεμα, κυνήγι, διακοπές ή ψώνια συνήθως είναι μεγαλύτερη απόλαυση πριν ολοκληρώσει την συγκεκριμένη δραστηριότητα του.
Ντοπαμίνη και Διαδίκτυο
Στην ψηφιακή εποχή, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στέλνουμε και να λαμβάνουμε πληροφορίες, καλές ή δυσάρεστες. Έχουμε εκείνα τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να βρούμε τις πληροφορίες που αναζητούμε άμεσα.
Η διαδικασία αυτή επειδή στο διαδίκτυο η αναζήτηση της πληροφορίας είναι ιδιαίτερα εύκολη συνεπώς και το αίσθημα της ανταμοιβής που νιώθουμε όταν την βρίσκουμε, μπορεί εξίσου εύκολα να παγιδευτούμε σε αυτήν την διαδικασία ανταμοιβής.Σύντομα αυτό το αίσθημα γίνεται συνήθεια και χωρίς να το καταλάβετε έχετε τόσες πολλές καρτέλες ανοιχτές στον browser σας ταυτόχρονα , ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα διάφορα social media ενώ εσείς προσπαθείτε να κάνετε κάποια δουλειά. Αυτό όμως μοιάζει πιο πολύ σαν εθισμός στο να παρακολουθείτε συνεχώς διάφορες πληροφορίες, έτσι δεν είναι;
Δεν πρέπει να ξεχνάτε λοιπόν, ότι ανάμεσα σε εσάς και το διαδίκτυο υπάρχει ένα ενοχλητικός νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται ντοπαμίνη. Αφού η ανάγκη σας για την αναζήτηση πληροφοριών έχει αυξηθεί θα είναι πάντα εκεί, σαν ΕΘΙΣΜΟΣ, όπως συμβαίνει και σεν κάποιον άλλον άνθρωπο που έχει έναν εθισμό για το φαγητό ή για άλλες ουσίες.
Είναι πολύ εύκολο να χάσετε πολλές ώρες σερφάροντας στο Google, στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram κλπ ανταμείβοντας με αυτό τον τρόπο την ντοπαμίνη του εγκεφάλου σας με την επιθυμία να βρείτε καλύτερα προιόντα ή πληροφορίες.
Υπεύθυνη χρήση Διαδικτύου
Αν και υπεύθυνη χρήση Διαδικτύου είναι ένα δύσκολο θέμα, όλα ξεκινούν με την ευαισθητοποίηση σας. Κάντε ένα διάλειμμα και σκεφτείτε τι είναι αυτό που κάνετε και γιατί το κάνετε. Ίσως να εκπλαγείτε από την απάντηση. Ελέγξτε τα συμπτώματα ανησυχίας και προσμονής για να «συνδεθείτε» και αναβλητικότητας των άλλων δραστηριοτήτων σας εξαιτίας του διαδικτύου. Μην γίνεστε σκλάβοι του Internet. Αφήστε για λίγο την οθόνη σας ασκηθείτε, τραφείτε ισορροπημένα, κάντε διαλογισμό, κάντε οτιδήποτε μπορεί να στρέψει την προσοχή σας κάπου αλλού από τον υπολογιστή σας. Βρείτε ισορροπία στη ζωή σας.
Πηγή: www.apenantioxthi.com