Χρήστες σε απεξάρτηση μέσω εμφυτευμάτων Ναλτρεξόνης
Το δρόμο της πλήρους απεξάρτησης, μέσω της τοποθέτησης του εμφυτεύματος Ναλτρεξόνης, φαίνεται πως ακολουθούν το τελευταίο διάστημα, αρκετοί χρήστες ναρκωτικών (οπιούχων) και αλκοόλ. Μέχρι σήμερα στην Κύπρο τοποθετήθηκαν 114 εμφυτεύματα, σε χρήστες, οι οποίοι βρίσκονται σε συγκεκριμένο στάδιο αποτοξίνωσης.
Η ουσία Ναλτρεξόνη
Η Ναλτρεξόνη αποτελεί ουσία ανταγωνιστή των οπιούχων, γι αυτό και αποτελεί τμήμα του θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης. Ενδείκνυται ως θεραπευτική επιλογή σε εξαρτημένα άτομα που έχουν ολοκληρώσει την αποτοξίνωσή τους και παρουσιάζουν πολύ υψηλό κίνητρο να μείνουν μακριά από τη χρήση και να παρακολουθήσουν ένα στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης
Η χρήση της, σταματά τις ενέργειες των οπιοειδών. Χορηγείται για την πρόληψη της υποτροπής της χρήσης ηρωίνης και αλκοόλ.
Στην Κύπρο κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού και εμφυτεύματος.
Η χορήγηση της ουσίας γίνεται, αφού ξεπεραστεί το σωματικό στερητικό σύνδρομο και αφού περάσουν τουλάχιστο πέντε μέρες μέχρι μια εβδομάδα. Η συνειδητή μη λήψη του φαρμάκου από τον χρήστη μπορεί να τον οδηγήσει ξανά στη λήψη ηρωίνης. Για να αποφευχθεί και αυτή η δυνατότητα δημιουργήθηκε ειδικό εμφύτευμα ναλτρεξόνης, το οποίο ύστερα από 10-λεπτη χειρουργική επέμβαση με τοπική αναισθησία τοποθετείται κάτω από το δέρμα και διαλύεται σιγά-σιγά στον οργανισμό, ενώ διαρκεί 3-4 μήνες.
Η εν λόγω επέμβαση διενεργείται από συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο της Λάρνακας.
114 τοποθετήσεις εμφυτευμάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κλινική Βερεσιέ (η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο για την έγκριση χρήσης της εν λόγω μεθόδου από ενδιαφερόμενους) μέχρι σήμερα στην Κύπρο τοποθετήθηκαν 114 εμφυτεύματα.
Αναλυτικά, εξ αυτών, οι 96 αντιμετώπιζαν προβλήματα εξάρτησης από την ηρωίνη και οι 19 από το αλκοόλ. 35 άτομα επανέλαβαν το εμφύτευμα περισσότερες από τέσσερεις φορές, ενώ 19 άτομα πάνω από δύο φορές.
Σύμφωνα με τον Δρ Βερεσιέ, η επανάληψη από μεγάλο αριθμό χρηστών, παρά τα έξοδα και την ταλαιπωρία που υπόκεινται, (80% είναι κάτοικοι Ελλάδας) είναι η καλύτερη μαρτυρία, η οποία δείχνει την θετική εμπειρία της χρήσης του εμφυτεύματος Ναλτρεξόνης, τόσο για τα οπιούχα (όπιο, ηρωίνη, κωδεϊνούχα σκευάσματα) όσο και για το αλκοόλ.
Προϋποθέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων
Σύμφωνα με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, η μέθοδος υποδόριων εμφυτευμάτων ναλτρεξόνης σε ουσιοεξαρτημένα άτομα δεν τυγχάνει ακόμα ευρείας εφαρμογής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεν έχει καταγράψει κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με την εφαρμογή της μεθόδου αυτής. Για το λόγο αυτό, σημαντικό είναι όπου και όταν χρησιμοποιείται η ναλτρεξόνη σε οποιαδήποτε μορφή, να γίνεται σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους και το βαθμό αποτελεσματικότητας της.
Η ναλτρεξόνη, παρέχεται ανέκαθεν ως μια εναλλακτική επιλογή, δεδομένου ότι υπάρχουν διάφορες επιστημονικές τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την απεξάρτηση στη Κύπρο. Εντούτοις, η εφαρμογή της μεθόδου, οφείλει να γίνεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως εξής:
1. Η χορήγηση της ναλτρεξόνης γενικά, πρέπει να αποτελεί μόνο μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος ψυχοκοινωνικής στήριξης και όχι μια απομονωμένη πρακτική, που θα οδηγήσει από μόνη της στην απεξάρτηση.
2. Η ναλτρεξόνη ενδείκνυται ως θεραπευτική επιλογή σε εξαρτημένα άτομα που έχουν ολοκληρώσει την αποτοξίνωση τους και παρουσιάζουν πολύ υψηλό κίνητρο να μείνουν μακριά από τη χρήση και να παρακολουθήσουν ένα στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης.
3. Η ναλτρεξόνη πρέπει να χορηγείται μόνο κάτω από αυστηρή παρακολούθηση και σε άτομα που είναι πλήρως ενημερωμένα για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της θεραπείας.
4. Η αποτελεσματικότητα της ναλτρεξόνης στη μείωση της χρήσης πρέπει να επαναξιολογείται συστηματικά, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής. Αν υπάρχουν ενδείξεις για κατάχρηση ουσιών κατά την περίοδο της θεραπείας με ναλτρεξόνη, η χορήγηση αυτή πρέπει να τερματίζεται.
5. Ειδικότερα όσον αφορά στο υποδόριο εμφύτευμα της ναλτρεξόνης, αναφέρονται επιπρόσθετα δύο κίνδυνοι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:
• Η διαφορετική διάρκεια δράσης που έχει η ουσία αυτή σε κάθε οργανισμό και
• Η αδυναμία τερματισμού της θεραπείας όταν αυτό ζητηθεί από τον θεραπευόμενο.
www.sigmalive.com