ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ: ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ (Hilton)
|
Η «ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ» Μ.Κ.Ο. πραγματοποίησε την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της στα πλαίσια του πολυσυνεδρίου «Capital + Vision» το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ξενοδοχείου Hilton Αθηνών.
Το πολυσυνέδριο «Capital + Vision» συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, την Εφημερίδα «Κεφάλαιο», την πύλη Capital.gr και την εταιρεία οργάνωσης εκδηλώσεων Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., και αποτελεί μια μεγάλη συγκέντρωση του Επιχειρηματικού κόσμου όπου φορείς και επιχειρήσεις καλούν τους συνεργάτες και πελάτες τους σε εκδηλώσεις, ημερίδες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, πάντα γύρω από τα θέματα της οικονομίας, των επενδύσεων, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της αειφορίας, της καινοτόμας τεχνολογίας, της εταιρικής ευθύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και ό, τι άλλο μπορεί να ταιριάξει στο όραμα ενός καλύτερου αύριο.
Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.30 στην αίθουσα Τερψιχόρη C ο κοινωνιολόγος και σύμβουλος για θέματα εξαρτήσεων της «Μέριμνα Ζωής» ΜΚΟ, κ. Εμμανουήλ Κουκίδης, σε συνεργασία με τον ειδικό για τις εξαρτήσεις ιατρό της
|
Ο κ. Δ. Θεοδωρολέας
(αριστερά) και ο κ. Μ. Κουκίδης |
κλινικής Αγ. Νικόλαος κ. Δημήτρη Θεοδωρολέα παρουσίασαν τις προσεγγίσεις της «Μέριμνα Ζωής» ΜΚΟ σε μια συζήτηση με θέμα: «Χρήση ουσιών – Προλαμβάνοντας το απρόβλεπτο». Αναφέρθηκαν στους σκοπούς και τη θεραπευτική μεθόδευση που χρησιμοποιείται στη «Μέριμνα Ζωής» ΜΚΟ, καθώς επίσης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αυτή την προσπάθεια. Ο κ. Κουκίδης επισήμανε πως η «Μέριμνα Ζωής» ΜΚΟ αντιμετωπίζει κυρίως άτομα και οικογένειες με προβλήματα των εξαρτήσεις, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριότητάς της, είναι η Πρόληψη, η θεραπεία και η Επανένταξη. Εξήγησε σύντομα ότι η Πρωτογενής Πρόληψη συνδυάζεται κατά κύριο λόγο με τις ενημερώσεις – δημοσιεύματα, ημερίδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια κλπ. Η Δευτερογενής Πρόληψη εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που ενώ κάποιος έχει ήδη πέσει στην κατάσταση της χρήσης, να τον επαναφέρεις στην κατάσταση της μη χρήσης, δηλαδή να μπει στη διαδικασία αποτοξίνωσης, απεξάρτησης και να βοηθηθεί να κρατηθεί σε μια κατάσταση καλύτερα απ’ ότι ήταν πριν. Η απαιτούμενη θεραπεία, υποστήριξη του εξαρτημένου κυρίως από την ηρωίνη και αλκοόλ ατόμου (βάση στατιστικών στοιχείων περιστατικών) και της οικογένειάς του γίνεται από έμπειρους γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και εφόσον χρειαστεί ψυχίατρους.
Ο κοινωνιολόγος της «Μέριμνας Ζωής» ΜΚΟ τόνισε ότι η λανθασμένη αντίληψη για το ζήτημα αποτοξίνωσης από το στενό περιβάλλον του εξαρτημένου ανθρώπου μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας. Συχνά για τους τρίτους η διαδικασία αποτοξίνωσης-απεξάρτησης φαίνεται εύκολη.
Πολύ συχνά ακόμα και οι γονείς των εξαρτημένων παιδιών νομίζουν ότι δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα, το παιδί «καθάρισε», έγινε καλά άρα τελείωσε η ιστορία. Δυστυχώς, – λέει ο κ. Κουκίδης, – πέρα από τη συνήθεια, που δύσκολα καταπολεμάται, μπλεκόμαστε με ανθρώπινες σχέσεις, και για να αλλάξει η καθημερινότητά μας και να επιστρέψουμε ξανά στην ομαλή μας ζωή, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα.
Η μεθόδευση που χρησιμοποιείται από τη «Μέριμνα Ζωής» ΜΚΟ δεν αποτελεί κάτι καινοτόμο στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. «Καινοτόμα» περισσότερο είναι η ελληνική αντιμετώπισή της από τους αρμόδιους φορείς και πρόσωπα που διαμορφώνουν την επίσημη στρατηγική του κράτους στο πολύπαθες θέμα καταπολέμησης των ναρκωτικών. Η Ελλάδα για κάποιο λόγο έμεινε πολύ πίσω σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες όπως Αυστραλία, ΗΠΑ ή Καναδάς, τους κοινοτικούς της εταίρους, ακόμα σε σχέση με ορισμένες τρίτες χώρες, και επιμένει σε κρατικό επίπεδο να χρησιμοποιεί μεθόδους πολύ ξεπερασμένες όπως είναι το παράδειγμα των υποκατάστατων και να πολεμά οτιδήποτε εναλλακτικό, ακόμα όταν είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.
Για οικονομικούς κυρίως λόγους κάποιοι επιτήδειοι κρύβονται πίσω από μεγάλα ψέματα όπως για παράδειγμα στο θέμα της μεθαδόνης. Στην πραγματικότητα δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο αποτέλεσμα και ισχυρισμοί τύπου «Αν κάποιος δε θέλει να κόψει;» ακούγονται αρκετά κυνικά. Το δέχεται ένας γονιός για το παιδί του, να παραμένει στη χρήση για όλη του τη ζωή; Και αν υπάρχει έστω μια μικρή ελπίδα γιατί να χαθεί ανεκμετάλλευτη;
Ακριβώς αυτό το θέμα έγινε «κόκκινη κλωστή» της παρουσίασης του ειδικού στις εξαρτήσεις ιατρού κ. Δημήτρη Θεοδωρολέα. Όποιο και να είναι το είδος της εξάρτησης π.χ. το αλκοόλ, τζόγος, το Ιντερνέτ, τα ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχει μία μαγική λύση που να κάνει για όλους. Όταν έχουμε να κάνουμε με τους ανθρώπους επιβάλλεται προσεκτική και εξατομικευμένη προσέγγιση. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπολογίσουμε όσο τον άνθρωπο, τόσο την οικογένειά του, αλλά και το πλαίσιο που περιλαμβάνει αυτά. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορούμε να βλέπουμε ένα άτομο μόνο ιατρικά, μόνο ψυχολογικά ή μόνο κοινωνικά. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, κάθε οικογένεια – με ιδιαιτερότητές της, επομένως κάθε χρήστης χρειάζεται μια μοναδική προσέγγιση, σημειώνει ο κ. Θεοδωρολέας.
Κάθετη δε, είναι η στάση του ιατρού απέναντι σε όλες τις τοξικές ουσίες. Όποιος πήρε απόφαση να ξεκόψει από ναρκωτικά πρέπει να έχει αυτή τη δυνατότητα. Από τη στιγμή που σύγχρονη ιατρική κατέχει αποτελεσματική θεραπεία, είναι ανήθικο να του το αρνηθούμε, επιμένει ο κύριος Δημήτρης Θεοδωρολέας. «Σε αυτό το σημείο διαφέρουμε από τα άλλα προγράμματα στην Ελλάδα. Δε χρησιμοποιούμε κανένα υποκατάστατο του ναρκωτικού, είμαστε οργάνωση που καταπολεμά το ναρκωτικό, είμαστε στην πραγματικότητα ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. Χρησιμοποιούμε φάρμακο ναλτρεξόνη – αντίδοτο της ηρωίνης και όλων των οπιούχων».
Η παρουσίαση του κ. Θεοδωρολέα αφορούσε το επίπεδο της Δευτεροβάθμιας πρόληψης, δηλαδή της παρέμβασης στην αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων στην αποτοξίνωση με ναλτρεξόνη, καθώς επίσης και τη διατήρηση αυτής της κατάστασης με νέες μεθοδεύσεις, όπως π.χ. η χρήση εμφυτευμάτων ναλτρεξόνης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δυνατότητα που υπάρχει για τον χρήστη οπιούχων για γρήγορη σωματική ανάρρωση χωρίς την ταλαιπωρία των στερητικών, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, μιας και η παραπάνω μεθόδευση εφαρμόζεται παγκοσμίως εδώ και 2 δεκαετίες. Συγχρόνως παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις λεγόμενες «θεραπείες» υποκατάστασης και συντήρησης του προβλήματος, ενώ αναλύθηκε διεξοδικά πως το όφελος από τη θεραπεία με ναλτρεξόνη είναι πολλαπλάσιο από τα υπόλοιπα θεραπευτικά προγράμματα. Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του χρήστη και της οικογένειάς του και η γρήγορη επανένταξή του, αποτελούν τα πλεονεκτήματα των ανταγωνιστών όπως είναι το φάρμακο της ναλτρεξόνης.
Σε σχέση τώρα με τη προφύλαξη του πρώην χρήστη παράλληλα με το γνωστό σε όλους χάπι της ναλτρεξόνης, σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού χρησιμοποιούν το εμφύτευμα ναλτρεξόνης, που δύναται να προστατέψει το άτομο που το έχει βάλει ακόμη και για 6 μήνες. Κατά τον κ. Θεοδωρολέα η ιατρική επιστήμη για το θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί να εξαλείφει τα στερητικά συμπτώματα και να καλύπτει πλήρως τον κάθε χρήστη. Αυτό που απομένει είναι να αφήσει το κράτος, τους ειδικευμένους ιατρούς να κάνουν τη δουλεία τους απερίσπαστα για να σωθούν όλο και περισσότεροι νέοι.