10o ΣΥΝΕΔΡΙΟ STAPLEFORD ΑΘΗΝΑΣ 2011
ΕΛΠΙΔ
ΟΦΟΡΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Νέες ελπίδες για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά στην Ελλάδα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τελευταίο σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου (25-28.02.2011) στην Αθήνα το 10ο διεθνές συνέδριο για την απεξάρτηση Stapleford-Athens 2011. Το συνέδριο αναμεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο με 500 συμμετοχές από 25 χώρες. Για δεύτερη φορά το συνέδριο διοργανώθηκε από τη “Μέριμνα Ζωής” ΜΚΟ και το πρόεδρό της κ. Δημήτριο Θεοδωρολέα στη χώρα μας (9ο συνέδριο έγινε το 2008 πάλι στην Αθήνα) ενώ η εμπειρία από το πρώτο συνέδριο συνέβαλλε στο να πραγματοποιηθεί και πάλι στην Αθήνα.
|
DIMITRIOS |
βενζοδιαζεπινών, του αλκοόλ αλλά και του πρώτου εμβολίου ενάντια στη εξάρτηση από το τσιγάρο. Συγκεκριμένα τα θεραπευτικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των εμφυτευμάτων ναλτρεξόνης (3μηνης και 6μηνης διάρκειας) και της μηνιαίας ένεσης, από διάφορα προγράμματα του εξωτερικού, που προστατεύουν με μεγάλη ασφάλεια τον ασθενή από τις ουσίες. Παράλληλα εκτενής αναφορά έγινε στην εφαρμογή ανταγωνιστικών ουσιών για την καταπολέμηση του αλκοολισμού ενώ καταγράφτηκαν στοιχεία από την διεθνή εμπειρία και για την ορθή αντιμετώπιση των βενζοδιαζεπίνων (χαπιών). Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το εμβόλιο κατά του καπνίσματος το οποίο θα βγει στην αγορά περίπου σε δύο χρόνια. Τέλος, στα συμπεράσματα του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και η αναθεώρηση της αποτελεσματικότητας της μεθαδόνης σαν φάρμακο αποκατάστασης, αφού δεν είχε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα ενώ η θεραπεία απεξάρτησης από αυτή είναι πολλαπλάσια του κόστούς των προγραμμάτων χορήγησης.
Όλα αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Ρακιντζής) που δημοσιοποιήθηκε χθες, για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. με δυσανάλογα έξοδα σε ταξίδια, υπερωρίες ιατρών, λογαριασμούς κινητών, ενώ τα έξοδα προμήθειας για μεθαδόνη να βαίνουν μειούμενα. Μόνο λοιπόν ως κινήσεις πανικού των διοικούντων τόσα χρόνια αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια τέτοια αντίδραση σε αυτό το τόσο σημαντικό συνέδριο που έγινε στη χώρα μας.
«Πέρα όμως από την όποια επιστημονική προσέγγιση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών ουσιών και ανεξαρτήτως των θεραπευτικών προσεγγίσεων η σημερινή πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με το τι κάνουμε εδώ και τώρα δίνοντας λύσεις σε αυτά τα παιδία και τις οικογένειες τους, χωρίς να τους φορτώνουμε και με άλλα παραμύθια (πέρα τη γνωστή «παραμύθα» όπως τη λένε των ναρκωτικών)», – επισημαίνει ο πρόεδρος της Μέριμνα Ζωής, ιατρός κ. Δημήτρης Θεοδωρολέας.
Οι μονόπλευρες και μονοδιάστατες επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποδεικνύεται πως απέτυχαν παταγωδώς. Στο παραπάνω συνεπικουρεί και η δήλωση της ίδιας της προέδρου του Ο.ΚΑ.ΝΑ., Μ. Μαλλιώρη που βασιζόμενη στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά
«Είναι εγκληματικό λάθος να κατευθύνουμε στρατιές νέων ανθρώπων σε άλλες εξαρτήσεις όταν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθοδεύσεις όπου μπορούν σχετικά γρηγορότερα να απαλλαχθούν από το βάσανο των ναρκωτικών και να ενταχθούν ομαλότερα στην κοινωνία.
Η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση, η Ελληνική πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός σε όποιους έχουν να καταθέσουν έργο και προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Παρ όλο που το υπουργείο έχει νομοθετήσει και άλλες επιστημονικές μεθοδεύσεις εντούτοις δεν τις έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα.
Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, όλες όμως οι επιστημονικές μεθοδεύσεις πρέπει να μπουν στη φαρέτρα της κοινωνίας για να μη γιγαντωθεί περαιτέρω το πρόβλημα. Τέτοιες προτάσεις θεωρώ πως έγιναν για δεύτερη φορά στη χώρα μας και είναι κ
Σε κάθε περίπτωση ο επιστημονικός διάλογος που πρέπει να ανοίξει έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη την Ελληνική πραγματικότητα, τόσο στη κοινωνική της διάσταση, όσο και στις σημερινές οικονομικές της συνθήκες, ενώ από τη μεριά της πολιτείας χρειάζεται επαναξιολόγηση των υπαρχουσών δομών σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους και καθορισμός στρατηγικής πολιτικής αντιμετώπισης των ναρκωτικών, περικλείοντας σε αυτόν όλες τις διεθνείς θεραπευτικές προσεγγίσεις, προκειμένου να φέρει αποτέλεσμα αυτός ο αγώνας.
Από τη μεριά του υπουργείου διαφαίνεται πρόθεση άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς να αποκλείεται κανείς από αυτή την προσπάθεια. Καιρός είναι να αρχίσει να υλοποιείται», – προτείνει ο κύριος Θεοδωρολέας σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία του.
|
|
|
GARY K. HULSE,
Professor of Addiction
Medicine University of Western Australia |
M.D., Ph.D., Dr. Med. Sci.,
Prof. EVGENY M. KRUPITSKY
and Dr. SOULIMOV GEORGY,
Russian Federation.
|
Dr. COLIN BREWER, President
10th Stapleford Conference and
Dr. of Psychiatry – University of
Athens KASVIKIS YIANNIS.
|
|
|
|
Stapleford 2011. POST-CONFERENCE STATEMENT (En)<
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ο.ΚΑ.ΝΑ., ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ<
ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΙΔΡΥΘΕΙΣΑ ΚΟΙΝΟ-Α-ΠΡΑΞΙΑ ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ ΚΛΠ.<